Hoe omgaan met wispelturige en fluctuerende energieprijzen?

Denk aan je portemonnee:
verbruik slim.

Energieprijzen gaan op en neer. Van dag tot dag, van uur tot uur. Een complexe dynamiek van verschillende factoren duwt de prijzen omhoog en omlaag. Denk maar aan het spel van vraag en aanbod, brandstofprijzen, weersomstandigheden, regelgeving en internationale marktinvloeden. Veel van die factoren heb je als verbruiker niet in de hand. Toch bestaan er oplossingen om die wispelturige en fluctuerende elektriciteitsprijzen te slim af te zijn. In deze blog leggen we uit hoe je stijgende en dalende tarieven de baas bent door slim te verbruiken.

Hoe het spel van vraag en aanbod de prijzen bepaalt

Op de energiebeurs worden elektriciteitscontracten verhandeld voor verschillende leveringsperiodes, variërend van enkele uren tot enkele jaren. Producenten en handelaren bieden elektriciteit aan tegen bepaalde prijzen, terwijl afnemers bieden op de hoeveelheid elektriciteit die ze willen kopen en tegen welke prijs.

De uiteindelijke elektriciteitsprijs wordt bepaald door het punt waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten. Dat noemen we de evenwichtsprijs. Dit proces vindt meestal plaats op korte termijn, waarbij de prijzen dagelijks of zelfs per uur variëren.

Dat zijn de prijzen die jij uiteindelijk betaalt. Je hebt daar weinig of geen vat op, tenzij je een slim energie management systeem installeert. Dat kiest automatisch voor de meest voordelige stroomvoorziening. Hoe dat werkt? Dat vertellen we nu.

 

Minder verbruiken of slim verbruiken?

We hebben al vastgesteld dat je weinig impact hebt op de energieprijs. Om minder te betalen, komt het er dus op aan om:

  1. Minder te verbruiken
    Dit ligt nogal voor de hand. Als je minder verbruikt, ga je minder betalen. Maar goed, misschien ben je wel niet bereid of in staat om minder te verbruiken? Gelukkig bestaat er nog een andere manier: slim verbruiken.
  1. Slim te verbruiken
    Wat als je er zou in slagen om elektriciteit aan te kopen tijdens periodes met lagere energietarieven? Dat klinkt goed, toch? Handmatig is het natuurlijk niet doenbaar om de prijsschommelingen op de markt te volgen en daar je verbruik op af te stemmen. Gelukkig bestaat hiervoor slimme technologie in de vorm van een energie management systeem of EMS.

Besparen dankzij een EMS

Een EMS of energie management systeem helpt je om efficiënter met energie om te gaan. Het geeft je verregaande controle over de energie die je produceert en verbruikt. Met als gevolg: een daling van je elektriciteitsfactuur.

Zo werkt het:

Energieproductie en
-verbruik monitoren

Het EMS verzamelt continu gegevens over de energieproductie van zonnepanelen, het energieverbruik in huis en andere bronnen van energieproductie en -verbruik, zoals het elektriciteitsnet.

Energieopslag optimaliseren

Met deze informatie bepaalt het EMS wanneer het gunstig is om energie op te slaan in de thuisbatterij en wanneer het voordeliger is om energie van het elektriciteitsnet te gebruiken. Het stuurt de thuisbatterij aan om energie op te slaan tijdens periodes van lage vraag of wanneer de zonnepanelen overproduceren. Dan kan je deze opgeslagen energie gebruiken tijdens piekuren of wanneer de zon niet schijnt.

 

Anticiperen op
energiebehoeften

Op basis van historische gegevens en voorspellingsmodellen kan het EMS anticiperen op de toekomstige energiebehoeften van het huis, inclusief mogelijke piek- en dalmomenten in energieverbruik.

Energiebronnen kiezen

Het EMS kan worden geprogrammeerd om voorrang te geven aan bepaalde energiebronnen, afhankelijk van factoren zoals energieprijzen, beschikbaarheid van hernieuwbare energie en de status van de thuisbatterij. Bijvoorbeeld, als de energieprijzen hoog zijn of als er een stroomstoring dreigt, zal het EMS ervoor kiezen om de thuisbatterij te gebruiken in plaats van energie van het net.
Deze functies stellen een EMS in staat om een thuisbatterij efficiënt aan te sturen, waardoor jij profiteert van lagere energiekosten, een betrouwbaardere energievoorziening en een verminderde afhankelijkheid van het net.

 

Lewiz: de kracht van controle

Lewiz is zo’n slim energie management systeem dat zorgt voor de meest efficiënte en voordeligste samenwerking van jouw zonnepanelen, thuisbatterij en laadpaal. Het kiest op elk moment automatisch voor de meest voordelige stroomvoorziening.

Wat doet Lewiz nu precies voor jou?

  1. Lewiz maximaliseert de opbrengst van je zonnepanelen
  2. Lewiz minimaliseert het capaciteitstarief
  3. Lewiz optimaliseert je verbruik
  4. Lewiz laadt je hybride of elektrische wagen slim op

En als je kiest voor een dynamisch uurtarief maakt Lewiz ook nog eens optimaal gebruik van het voordeligste markttarief.

 

 

Ontdek alle voordelen van ons energie management systeem
Lewiz: klik hier voor meer informatie.

Ben je geïnteresseerd in een EMS?
Neem gerust contact op met Omes. We staan klaar om al je vragen te beantwoorden en een persoonlijk voorstel op maat te maken.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de energierevolutie door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. Ontvang als eerste exclusieve inzichten, baanbrekende innovaties en praktische tips voor duurzame energieoplossingen. Onze nieuwsbrief is jouw sleutel tot een groenere, efficiëntere toekomst.

Taalkeuze

Interesse in / voor:

We gaan u zeker niet spammen, beloofd.