Minder betalen voor je elektriciteit?

Duik in de wereld van het dynamisch uurtarief.

Nog niet bekend met het dynamisch uurtarief? Je bent ongetwijfeld niet de enige voor wie dit als chinees in de oren klinkt. Hoewel steeds meer energieleveranciers dit aanbieden, is deze formule relatief nieuw en nog niet zo goed ingeburgerd. Bij het dynamisch uurtarief varieert de elektriciteitsprijs per uur. De prijsbepaling gebeurt op basis van de prijzen op de energiebeurzen waar leveranciers energie kopen voor de dag erna. Dit wil zeggen dat je de verbruikte elektriciteit betaalt aan het tarief van dat specifieke uur. Als je hiervoor kiest, komt het er dus op aan om vooral energie te verbruiken op die momenten dat de elektriciteit het goedkoopste is.

Wat is het verschil tussen een vast, variabel en dynamisch uurtarief?

Een dynamisch tarief lijkt het meest op een variabel tarief. Het voornaamste onderscheid tussen de twee is dat een dynamisch tarief op basis van uurtarieven werkt in plaats van gemiddelde prijzen zoals het geval is bij een conventioneel variabel tarief. Beide tariefformules zijn variabel. Dit wil zeggen dat de energieprijs per kWh fluctueert en nauwgezet de ontwikkelingen op de groothandelsmarkten volgt.

Het verschil tussen een dynamisch en vast tarief is groter. Bij een vast tarief ken je de energieprijs per kWh van te voren en deze blijft ook ongewijzigd gedurende een afgesproken periode. Een vast tarief is meestal iets duurder omwille van de verrekende risicopremie in de prijs om jou die prijszekerheid te kunnen garanderen. De potentiële besparing die je kan halen op jouw energiefactuur met een dynamisch tarief is het duidelijkst in vergelijking met een vast tarief. Bij een dynamisch contract kan je jouw winst maximaliseren door op tijdstippen te verbruiken waarop de uurtarieven laag zijn.

Wanneer is een dynamisch uurtarief interessant?

Als je bij een dynamisch uurtarief op het juiste moment energie verbruikt dan kan dit tegen de scherpste prijs.

Het dynamisch tarief is vooral interessant wanneer je op bepaalde vlakken een ‘groot verbruik’ hebt en als je dat verbruik ook kunt plannen. Denk aan het opladen van je wagen met een laadpaal, een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen, … Want als je elektriciteit van het net afneemt op momenten waarop de energieprijs laag is, kan je heel wat besparen. Op dat moment duiken de tarieven namelijk onder die van het gewone variabele of vaste tarief.

In de praktijk betekent dit dat je bijvoorbeeld ‘s nachts je thuisbatterij kunt opladen wanneer de uurtarieven laag zijn. Overdag, als de zon schijnt en het injectietarief hoog staat, verkoop je de opgewekte zonnestroom op het net. Op dat moment dient je batterij als je energiebron voor je verbruik.

Maar hoe volg je die tarieven in godsnaam op!? Terechte bedenking! Dit kan manueel maar het is bijna onbegonnen werk. Het is veel slimmer om dit over te laten aan een Energie management systeem (EMS). Een EMS kan in geval van een dynamisch elektriciteitscontract automatisch de elektriciteitsprijzen per uur voor je opvolgen. Meer nog! Zo’n EMS, zoals ons product Lewiz, monitort en analyseert continu alle beschikbare data. Het houdt niet alleen de actuele uurtarieven in de gaten in geval van een dynamisch contract maar houdt ook rekening met jouw energieproductie via zonnepanelen, je energiebehoefte en de status van je thuisbatterij. Al die info wordt vervolgens door het EMS gebruikt om je verbruik en de verbruiksmomenten hierop af te stemmen. Zo wordt het opladen van een elektrische wagen bijvoorbeeld gepauzeerd op het moment dat er veel noodzakelijk ander verbruik is. Denk aan de ‘avondspits in het huishouden’.

Wanneer je niet in staat bent om (zelf of via een EMS zoals hierboven aangehaald) actief bezig te zijn met je elektriciteitsverbruik en dat verbruik af te stemmen met de actuele uurprijzen dan is een dynamisch uurtarief hoogstwaarschijnlijk niet de meest interessante formule voor jou. Want als je veel verbruikt op momenten dat de uurprijzen hoog zijn dan loop je bij dit type contract het risico om juist een hogere energiefactuur te krijgen.

Wist je dat …

… je enkel kan opteren voor een dynamisch elektriciteitscontract wanneer je een digitale meter hebt? Want een digitale meter registreert per kwartier de elektriciteit die je van het net afneemt waardoor het dus mogelijk is dat je per uur een andere prijs betaalt voor je elektriciteit.

 … de goedkoopste uurprijzen bij een dynamisch contract zich meestal tussen middernacht en 6 uur ‘s morgens situeren en daarnaast ook vaak tussen 13 en 17 uur? Niet helemaal onlogisch als je weet dat dit eerder ‘dal’ momenten zijn bij een doorsnee gezin en er op die momenten dus meestal relatief weinig verbruik is. De uurtarieven passen zich immers aan op basis van de vraag en het aanbod op de energiemarkt waardoor je goedkoper afneemt op momenten dat er veel aanbod is en duurder als de vraag hoger is.

 … het dynamisch uurtarief op dit moment enkel in Vlaanderen geldt? Wallonië volgt waarschijnlijk later.

 … de sleutel tot een maximale besparing de koppeling van je dynamisch uurtarief met een EMS is? Een systeem zoals Lewiz zal je energieverbruik immers zoveel mogelijk plannen op de meest voordelige momenten, wat tot een ultiem financieel voordeel leidt.

Een beloning voor het spreiden van je verbruik

Bewuster omgaan met ons energieverbruik. Dat is de essentie van het dynamisch tarief. Dit wil zeggen dat we moeten streven naar minder verbruik op piekmomenten als elektriciteit duur is en dat verbruik verschuiven naar momenten waarop het energietarief het laagste is.

 Kortom: de wereld van het dynamisch uurtarief opent nieuwe deuren om te besparen op je energiekosten. Als je deze innovatieve formule combineert met een energie management systeem zoals Lewiz kan je werkelijk het onderste uit de kan halen en profiteer je maximaal van voordelige tarieven. Je verbruik spreiden en optimaliseren is dankzij een EMS immers kinderspel aangezien alles geautomatiseerd verloopt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de energierevolutie door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. Ontvang als eerste exclusieve inzichten, baanbrekende innovaties en praktische tips voor duurzame energieoplossingen. Onze nieuwsbrief is jouw sleutel tot een groenere, efficiëntere toekomst.

Taalkeuze

Interesse in / voor:

We gaan u zeker niet spammen, beloofd.