Hoe haal je het maximum uit je zonnepanelen?

Ontdek de kracht van een thuisbatterij.

In de meeste huishoudens maakten mechanische meters intussen plaats voor digitale meters. Deze evolutie heeft een grote impact op wie een PV-installatie heeft, ook wel gekend als fotovoltaïsche installatie. Elektriciteit die je gebruikt op het ogenblik dat je zonnepanelen het produceren is helemaal gratis is en kost je niks. Maar als je zonnepanelen meer stroom opwekken dan wat je op dat moment verbruikt, wordt die overtollige energie terug in het elektriciteitsnet geïnjecteerd en dat levert je soms zo goed als niks op. Integendeel. Je kan dit vermijden door ernaar te streven het moment van productie en verbruik meer op elkaar af te stemmen. Maar in de praktijk is dat geen evidentie. Dankzij een thuisbatterij hoef je hier niet meer van wakker te liggen. Een thuisbatterij neemt alle kopzorgen weg bij eigenaars van zonnepanelen.

Waarom is een thuisbatterij interessant?

Met een thuisbatterij wordt je (deels) onafhankelijk van het elektriciteitsnetwerk. Een thuisbatterij kan immers de geproduceerde groene stroom van zonnepanelen opslaan zodat je die zelf kunt verbruiken op een later tijdstip. Bijvoorbeeld ‘s avonds of op minder zonnige dagen wanneer jouw energieverbruik hoger is dan wat je zonnepanelen produceren. Zo benut je optimaal de opbrengst van je zonnepanelen.

Een thuisbatterij levert je dus een extra besparing op, bovenop die van je zonnepanelen. Doordat je energie opslaat om later te verbruiken, ben je minder afhankelijk van dure netstroom. Want je hebt minder (of geen) elektriciteit nodig van het elektriciteitsnet waardoor je bespaart op elektriciteits- en netkosten. Jouw zelfverbruik maximaliseren is sowieso een slimme zet. Zelfverbruik betekent in principe dat je de energie die je zonnepanelen opwekken, onmiddellijk verbruikt op het moment van de productie. Dankzij een thuisbatterij is het dus niet langer noodzakelijk dat het moment van productie en verbruik samenvallen.

Wist je dat …

 … het zelfverbruik gemiddeld slechts 28%* bedraagt bij huishoudens met zonnepanelen zònder thuisbatterij?

 … het zelfverbruik gemiddeld tot ongeveer 68%* stijgt door zonnepanelen te combineren mét een thuisbatterij?

 … thuisbatterijen ook kunnen gebruikt worden om tijdens goedkope momenten energie van het net op te slaan als je een dynamisch electriciteitscontract hebt? 

… voor gezinnen met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van ongeveer 3.500 kWh per jaar, een thuisbatterij van 5 kWh al kan volstaan?

… door zonnepanelen met een thuisbatterij te koppelen aan een energie management systeem, je nòg meer kunt besparen? Deze slimme software regelt zelf wanneer jouw thuisbatterij energie moet vrijgeven en kan ervoor zorgen dat er automatisch netstroom gestockeerd wordt tijdens daltarieven.

Zijn thuisbatterijen rendabel?

Thuisbatterijen zijn al enorm geëvolueerd ten opzichte van hun beginperiode. Kiezen voor de nieuwste generatie thuisbatterijen met een hoge capaciteit kan je werkelijk heel wat voordeel opleveren.

De juiste opslagcapaciteit is cruciaal om optimaal voordeel te halen uit jouw investering. Welke opslagcapaciteit een thuisbatterij moet hebben, hangt af van jouw zonnepaneleninstallatie en jouw elektriciteitsverbruik. Als je zeker wilt zijn dat je alle overtollige energieproductie kunt opslaan, mag die capaciteit niet te laag zijn. Maar overbodige capaciteit die niet benut wordt, heeft ook geen zin. Als je wilt weten wat voor jouw situatie de meest rendabele oplossing is, laat je best een gepersonaliseerd voorstel uitwerken. Bij Omes kunnen we jou hierbij helpen.

Het is belangrijk dat je de terugverdientijd kritisch bekijkt en opteert voor een oplossing op maat van jouw specifieke situatie. Verschillende factoren bepalen hoe snel je de investering in een thuisbatterij hebt terugverdiend.

Bij Omes analyseren wij altijd eerst jouw situatie om je vervolgens de meest geschikte thuisbatterij op maat te kunnen aanbieden, al dan niet gekoppeld aan één van onze andere energieoplossingen.

De stap naar een energieonafhankelijk huishouden begint sowieso met de installatie van zonnepanelen in combinatie met een performante thuisbatterij afgestemd op jouw energiebehoeften.  

* Bron: https://www.vlaanderen.be/zonnepanelen/thuisbatterij

Wil je graag weten wat voor jou de meest geschikte oplossing is? Contacteer Omes, we maken met plezier een voorstel op maat.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de energierevolutie door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. Ontvang als eerste exclusieve inzichten, baanbrekende innovaties en praktische tips voor duurzame energieoplossingen. Onze nieuwsbrief is jouw sleutel tot een groenere, efficiëntere toekomst.

Taalkeuze

Interesse in / voor:

We gaan u zeker niet spammen, beloofd.