Slim besparen op energie?

Zo werkt een energie management systeem (EMS).

De laatste jaren groeide het bewustzijn rond elektriciteitsverbruik en vooral ook de nood om elektriciteitskosten in bedwang te houden. Zonnepanelen. Thuisbatterij. Warmtepomp. Laadpaal. Deze milieubewuste en kostenbesparende oplossingen raken steeds meer ingeburgerd. Bovendien evolueert de markt razendsnel. Denk aan de digitale meter, de invoering van het capaciteitstarief in Vlaanderen, de snelle opmars van slimme apparaten in het huishouden, elektrische wagens die opgeladen moeten worden, …

Het wordt steeds interessanter om het elektriciteitsverbruik te spreiden of zoveel mogelijk te verschuiven naar momenten waarop er veel (groene) energie ter beschikking is. Wanneer je het verbruik wilt nivelleren en kosten besparen is efficiënt energiebeheer cruciaal. Een energie management systeem (EMS) is hierbij onmisbaar.

Energie management systeem (EMS): wat is het en hoe werkt het?

Een EMS optimaliseert automatisch je energieverbruik. Je kan het zien als een persoonlijke energieregisseur die helpt om efficiënter met energie om te gaan. Dankzij een EMS krijg je immers geavanceerde controle over je energieproductie en -verbruik. In de praktijk vertaalt dit zich in het terugdringen van de elektriciteitskosten.

Het systeem monitort en analyseert continu de beschikbare data zoals het weer, jouw energieproductie via zonnepanelen, je energiebehoefte en de status van je thuisbatterij. Een EMS gebruikt die data om je verbruik hierop af te stemmen.

Concreet zorgt een EMS er bijvoorbeeld voor dat je thuisbatterij op het juiste moment wordt opgeladen en ontladen waardoor je een maximale besparing haalt. Zeker op bewolkte dagen wanneer je zonnepanelen minder energie produceren dan de elektriciteit die je verbruikt, is deze sturing noodzakelijk.

Een voorbeeld van zo’n energie management systeem is Lewiz. Lewiz maximaliseert de opbrengst van zonnepanelen, optimaliseert het zelfverbruik, minimaliseert het capaciteitstarief en kan ook rekening houden met dynamische elektriciteitstarieven.

Wist je dat …

… een energie management systeem zowel hardware als software omvat? De hardware wordt geïnstalleerd in de meterkast en via de software worden diverse slimme apparaten in het huishouden aan het systeem gekoppeld.

… het capaciteitstarief geen bijkomend tarief is, maar een nieuwe manier van berekenen die de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) op 1/01/23 invoerde? Hierbij houdt men niet enkel rekening met de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt, maar wordt er ook gekeken naar hoeveel je op hetzelfde moment verbruikt. Daarom is het interessant om je verbruik meer te spreiden.

 … het dynamisch uurtarief niets te maken heeft met het capaciteitstarief? Het is een alternatief (waarvoor je zelf kunt kiezen) ten opzichte van het vast of variabel tarief waarbij de elektriciteitsprijs van uur tot uur verschilt (op basis van de prijzen op de energiebeurzen waar leveranciers energie kopen voor de volgende dag). Als je hiervoor kiest, verbruik je dus best energie op die momenten dat de elektriciteit het goedkoopste is. Dit kan een EMS automatisch voor je opvolgen.

 … er ook een mobiele app bij ons energie management systeem Lewiz hoort die altijd en overal overzicht geeft in energiestromen. Je kan zelf instellen hoeveel energie er maximaal verbruikt mag worden. Op basis daarvan bepaalt Lewiz welke aangesloten apparaten van de nodige hoeveelheid stroom worden voorzien.

De kracht van controle op je energieproductie en -verbruik

De toekomst is slim! Met een energie management systeem maak je de sprong naar een intelligent energiehuishouden. Dankzij een EMS ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en dure elektriciteitsprijzen. Het is dé ideale ‘assistent’ om jouw energieverbruik te optimaliseren en de energierekening te beperken. Meer nog: een EMS neemt alles voor jou in handen zodat jij hier niet langer van hoeft wakker te liggen. Héérlijk!

Klik hier voor meer info en alle voordelen van ons EMS Lewiz.

Heb je concrete interesse in een EMS? Contacteer Omes, we beantwoorden met veel plezier al jouw vragen en maken een voorstel op maat.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de energierevolutie door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. Ontvang als eerste exclusieve inzichten, baanbrekende innovaties en praktische tips voor duurzame energieoplossingen. Onze nieuwsbrief is jouw sleutel tot een groenere, efficiëntere toekomst.

Taalkeuze

Interesse in / voor:

We gaan u zeker niet spammen, beloofd.