FAQ energiemanagement systeem Lewiz

Wat is Lewiz?

Lewiz is een Energiemanagement systeem. Lewiz zorgt er voor dat uw groene energie optimaal beheerd wordt, zo bent u als consument minder en minder afhankelijk van de dure energieprijzen van het net.

Wat zijn de verschillende energiestromen?
Afname net Dit is het aantal kWh die niet gedekt kon worden door zowel zonne-energie of de batterij, maar wel van het net is onttrokken.
Injectie net Injectie net toont aan hoeveel kWh in het net wordt terug gestoken. Dankzij de Lewiz zorgen we er voor dat de injectie zo laag mogelijk is.
Zonnepanelen Deze waarden geven inzicht in hoeveel uw zonne-installatie heeft opgebracht.
Totale opwekking In het geval van andere decentrale productie dan uw zonnepaneel installatie zal dit hier ook worden in meegerekend.
Zelfverbruik De elektriciteit onmiddellijk verbruiken die op het dak wordt geproduceerd.
Batterij ontladen Het aantal kWh die de batterij heeft gebruikt om uw woning te voeden?
Batterij laden Hier is er te zien hoeveel kWh de batterij is opgeladen
Hoe zal Lewiz de zelfconsumptie optimaliseren?

Lewiz regelt de optimalisatie van de zelfconsumptie door het sturen van apparaten zoals een batterij, warmtepomp, laadpaal… en er op die manier voor te zorgen dat opgewekte energie niet op het net geplaatst wordt, maar lokaal verbruikt of opgeslagen wordt voor later verbruik.

Wat kan Lewiz allemaal?

Continue data verzamelen van verschillende meet kanalen. We meten het net verbruik; de opbrengst van de zonnepanelen, laadpaal en andere verbruikers.

Met deze data zullen we aansturen en optimaliseren. We zullen er voor zorgen dat de zelfconsumptie stijgt. Ook zal er rekening gehouden worden met het capaciteitstarief (vanaf maart 2023) en dynamische tarieven (mogelijk vanaf 2de helft 2023).

Hoe werkt de connectie tussen de Lewiz module & de Lewiz app/dashboard

De Lewiz module verstuurd 4x per dag (op vaste tijdstippen) + 2x per dag (de eerste 2 keer dat je inlogt) zijn data door via 4G sim kaart in de module naar de Lewiz app/dahsboard. Hierdoor zijn we niet afhankelijk van het netwerk van de klant. Dit zorgt er ook voor dat de Lewiz altijd up-to-date is. Als er een Lan-kabel aanwezig is zal de Lewiz ook zorgen dat er real-time data te zien is op de app of dashboard.

Hoe werkt het capaciteitstarief?

Concreet houdt het capaciteitstarief in dat wie hoge pieken veroorzaakt, meer zal betalen dan wie zijn verbruik spreidt. Als u zogenaamde ‘grote verbruikers’ in huis heeft, zoals een elektrische wagen of een warmtepomp, hebt u er bijgevolg baat bij om het verbruik te spreiden en de toestellen slim aan te sturen. Op deze manier wordt overbelasting van het net vermeden en wordt uw energiefactuur binnen de perken gehouden.

Het capaciteitstarief wordt aangerekend op basis van de ‘gemiddelde maandpiek’ (kW).

Iedere maand wordt het hoogste kwartiervermogen (ofwel ‘piekvermogen’) gemeten, het kwartier waarin het hoogste gemiddelde vermogen wordt gevraagd van het net.

Dat wil zeggen dat als je de hele maand zuinig bent, maar op een bepaald moment een aantal verschillende toestellen tegelijk laat draaien, het piekvermogen voor die maand toch hoog kan liggen. Dit kan dan wel worden uitgebalanceerd in de andere maanden, want het gemiddelde van de 12 maandpieken bepaalt hoeveel capaciteitstarief iemand in een jaar moet betalen.

Dit wordt geregistreerd door de digitale meter. Het maakt hierbij niet uit hoe vaak (tijdens 1 of meerdere kwartieren) je dit piekvermogen hebt gebruikt. Als er nog geen meetgegevens van 12 maanden beschikbaar zijn, bv. na de vervanging van een klassieke meter door een digitale meter, wordt de gemiddelde maandpiek berekend op basis van alle beschikbare maandpieken.

Wanneer een maandpiek kleiner is dan 2,5 kW, wordt voor die maand een minimumwaarde van 2,5 kW verondersteld. Hierdoor zal iedereen een minimale jaarlijkse bijdrage betalen in de netkosten. Deze bijdrage is gelijk aan 2,5 kW vermenigvuldigd met het tarief voor de gemiddelde maandpiek.

Voor de duidelijkheid: het kwartiervermogen is het gemiddelde vermogen over een kwartier. Dus wanneer je tijdens een kwartier de eerste vijf minuten 10 kW verbruikt, en vervolgens 10 minuten aan 5 kW verbruikt, is je kwartierpiek gelijk aan 6,7 kW.

Wat zijn Dynamische energie tarieven? (vanaf 2de helft 2023)

In een dynamisch contract wordt de prijs voor de energiekost doorgaans per uur bepaald op basis van de prijzen op de energiebeurzen waarop de leveranciers energie kopen voor de dag nadien. Dit betekent dat de elektriciteitsafname per uur wordt afgerekend aan de prijs van dat uur. 

De prijzen per uur zijn een dag voordien al beschikbaar, op basis van deze prijzen kunnen wij met de Lewiz dan uw wagen opladen of uw warmte pomp laten werken wanneer de prijzen het laagst liggen. Zo zult u een stuk besparen op uw energie factuur.

Hoe zal Lewiz de zelfconsumptie optimaliseren?

Lewiz regelt de optimalisatie van de zelfconsumptie door het sturen van apparaten zoals een batterij, warmtepomp, laadpaal… en er op die manier voor te zorgen dat opgewekte energie niet op het net geplaatst wordt, maar lokaal verbruikt of opgeslagen wordt voor later verbruik.

Wat is Peaks shaving?

Peak shaving betekent letterlijk dat je de stroompieken afvlakt door je eigen vraag te beperken. Hierdoor zal het stroomnet minder belast worden en zal stroom goedkoper zijn.

Hoeveel km is mijn wagen nu opgeladen?

Het gemiddelde verbruik van een elektrische wagens is 18 kWh/100km dit wil zeggen dat de wagen per 10 kWh een 55 tal km is opgeladen.

Mijn zonnepanelen brengen 2 kW op maar de wagen wil niet opladen (bij instelling enkel laden op zonne-energie)

Iedere elektrische wagen heeft minstens 10A nodig om de wagen op te laden. Dit wil zeggen dat er minstens 2,3 kW nodig is voor dat de laadsessie kan starten.

Hoeveel omvormers en laadpalen kan ik aansluiten op 1 Lewiz?

Momenteel kunnen er twee omvormers en twee laadpalensockets worden aangesloten op Lewiz. Voorlopig is sturing echter slechts op 1 van de 2 laadpalensockets van toepassing. Naar de toekomst toe wordt dit wel mogelijk op beide of meerdere laadpalen.