Laadpalen bij parkings in Brussel en Wallonië.

Wat zijn de regels, en wat levert het op om hier tijdig werk van te maken?

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische wagen, en dat vraagt om een grotere beschikbaarheid van laadpunten. Om hierop in te spelen, hebben Brussel en Wallonië regels ingevoerd die laadpunten verplichten bij bepaalde parkeerterreinen.

Wat houden deze regels precies in?
In deze blog geven we je een overzicht van de verplichtingen en handige tips als je zelf laadpunten wil installeren.

Waarom zijn er regels voor laadpunten?

Brussel en Wallonië voerden verplichtingen rondom laadpunten in naar aanleiding van de Europese richtlijn voor energiezuinige gebouwen. Deze richtlijn maakt deel uit van de Europese Green Deal, die landen wil stimuleren om gebouwen duurzamer te maken en de overstap naar elektrisch vervoer te ondersteunen. Door de Brusselse en Waalse regels krijgen meer mensen toegang tot laadinfrastructuur, wat elektrisch rijden makkelijker en aantrekkelijker maakt.

Wat houdt de regelgeving in voor Brussel en Wallonië?

De regels in Brussel en Wallonië richten zich op verschillende soorten parkeerterreinen, zoals parkings bij woongebouwen en kantoren. De verplichtingen verschillen op basis van de parkeeromvang, en of het om bestaande, nieuwe of gerenoveerde parkings gaat. Hieronder vind je de belangrijkste informatie voor beide regio’s.

Brussel

Woongebouwen
In Brussel geldt vanaf 1 januari 2025 dat elk woongebouw met een parkeerplaats een laadpunt moet installeren wanneer een bewoner een elektrische wagen bezit en een laadpaal vraagt. Voor privéwoningen zonder elektrische auto is het niet verplicht om een laadpunt te plaatsen. Deze regel is vooral van toepassing op gebouwen met een gemeenschappelijke parkeerruimte, zoals appartementsgebouwen.

Niet-woongebouwen
Vanaf 2025 gelden er ook verplichtingen voor kantoorgebouwen en openbare parkings in Brussel:

  • Kantoren: parkings bij kantoren moeten voor minstens 10% van de parkeerplaatsen een laadpunt hebben, met een minimum van twee laadpunten.
  • Openbare parkings en handelszaken: in commerciële en publieke parkings moet minstens 5% van de parkeerplaatsen uitgerust zijn met laadinfrastructuur.

Voor nieuwe niet-woongebouwen gelden al strengere normen, die erop gericht zijn om voorbereid te zijn op de hogere eisen van de toekomst. Meer informatie hierover vind je hier.

Wallonië

Woongebouwen
In Wallonië moeten nieuwe woongebouwen met een parkeerruimte van meer dan 10 plaatsen de voorbereidingen treffen om later eenvoudig laadpunten te kunnen installeren. Hoewel de laadpunten zelf nog niet verplicht zijn, moet de infrastructuur al wel aanwezig zijn om toekomstige plaatsing van laadpunten mogelijk te maken. Dit geldt ook bij grote renovaties waarbij meer dan 10 parkeerplaatsen betrokken zijn.

Voor niet-woongebouwen gelden de volgende regels:

  • Voor parkings met meer dan 20 plaatsen is minimaal één laadpunt verplicht. Daarnaast moet ten minste 20% van de parkeerplaatsen voorbereid zijn met de infrastructuur om later eenvoudig extra laadpunten te kunnen installeren.

Meer informatie over de regels in Wallonië vind je hier.

 

Belangrijke data en deadlines

De verplichtingen in Brussel en Wallonië worden stapsgewijs ingevoerd:

  • 1 januari 2025: de verplichtingen gaan in voor bestaande niet-woongebouwen, zoals kantoren en publieke parkings.
  • Nieuwe gebouwen en grote renovaties moeten direct voldoen aan de eisen zodra ze worden opgeleverd, zodat de toekomstige laadvraag vlot kan worden ingevuld.

Verwijzing

Wil je meer weten over de verplichtingen in Vlaanderen?
Lees dan onze blog over laadpalen bij parkings in Vlaanderen.

Wat zijn de voordelen van laadpalen?

Hoewel de verplichtingen misschien wat streng lijken, heeft het installeren van laadpunten ook voordelen voor bedrijven en beheerders van gebouwen:

  • Klantgericht: laadpunten maken een gebouw aantrekkelijker voor bezoekers met een elektrische wagen.
  • Toekomstbestendig: door nu al te investeren in laadpunten, ben je voorbereid op de stijgende vraag naar elektrische laadinfrastructuur en hoef je niet achteraf in te halen.
  • Efficiënt gebruik van tijd: medewerkers of klanten kunnen hun auto opladen terwijl ze in het gebouw zijn.
  • Duurzaam imago: laadpunten dragen bij aan een groenere uitstraling van je bedrijf en helpen de transitie naar duurzamer vervoer te versnellen.

    Tips voor bedrijven en ontwikkelaars

    Als je verplicht bent om laadpunten te installeren, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hier zijn enkele tips om het proces soepel te laten verlopen:

    Zorg voor uitbreidingsmogelijkheden

    Ook al is er vandaag misschien maar één laadpunt verplicht, het kan verstandig zijn om de infrastructuur voor meerdere laadpunten alvast aan te leggen. Dit voorkomt hoge kosten bij uitbreidingen in de toekomst.

    Kies een betrouwbare partner

    Kies voor kwalitatieve laadpalen die zowel veilig als efficiënt zijn. Omes werkt met laadpalen van Alfen en BLITZ, twee geavanceerde en robuuste oplossingen. De laadpalen van Alfen zijn compact en beschikbaar als enkel of dubbel oplaadpunt, met slimme functies voor optimaal gebruik. BLITZ biedt ook een compact, enkel of dubbel design oplaadpunt, dat compatibel is met elk automerk en toekomstige technologieën. Bovendien levert Omes laadpleintechnologie op basis van het Smart Charging Network (SCN), waarmee het beschikbare vermogen efficiënt verdeeld wordt over de laadpalen.

    Maak je laadpunten zichtbaar

    Zorg ervoor dat werknemers, klanten en bezoekers weten dat ze hun elektrische auto kunnen opladen op jouw parkeerterrein. Dit kan een extra troef zijn om nieuwe klanten aan te trekken of je werknemers tevreden te houden.

     

      Op zoek naar laadoplossingen voor jouw parking in Brussel of Wallonië? Wij begeleiden je van A tot Z bij het installeren van de juiste laadpunten. Ontdek hier ons aanbod en bereid je tijdig voor op de deadlines van 2025!

       

      Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

      Blijf op de hoogte van de energierevolutie door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. Ontvang als eerste exclusieve inzichten, baanbrekende innovaties en praktische tips voor duurzame energieoplossingen. Onze nieuwsbrief is jouw sleutel tot een groenere, efficiëntere toekomst.

      Taalkeuze

      Interesse in / voor:

      We gaan u zeker niet spammen, beloofd.