Waarom is een EMS of energie management systeem echt slim?

Ontdek de vier voordelen van een EMS

Stel je voor dat je met slimme technologie je energierekening kan verlagen. Klinkt goed, toch? Dat is precies wat een energiemanagementsysteem (EMS) voor je doet. Een EMS helpt je om je zonnepanelen optimaal te benutten, pieken in je energieverbruik te verminderen, meer van je eigen opgewekte stroom te gebruiken en zelfs te profiteren van goedkope stroomtarieven.

Zo’n EMS is dus echt slim. Maar hoe werkt dat precies?
Laten we eens kijken naar de vier belangrijkste voordelen van een EMS.

VOORDEEL 1:

een EMS maximaliseert de opbrengst van je zonnepanelen

De groene stroom die je zonnepanelen produceren, wil je het liefst direct verbruiken. Maar wat als je op een zonnige dag meer energie opwekt dan je nodig hebt? Hier komt een EMS in beeld. Met een slimme aansturing van je thuisbatterij sla je het overschot aan energie op voor later gebruik. Dit betekent dat je ook na zonsondergang of op bewolkte dagen profiteert van je eigen opgewekte stroom. Een EMS zoals Lewiz monitort continu weerdata, je stroomproductie en je energiebehoeften. Op die manier benut je jouw thuisbatterij maximaal, waardoor je zelfverbruik kan stijgen van 30% naar maar liefst 60% door de combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij. Dit levert niet alleen een lagere energiefactuur op, maar ook een grotere energieonafhankelijkheid. Met een batterij overbrug je zelfs stroompannes.

 

VOORDEEL 2:

een EMS minimaliseert het capaciteitstarief

Jouw energieverbruik is niet altijd constant. Pieken in verbruik leiden tot hogere capaciteitstarieven. Een EMS houdt je piekverbruik nauwlettend in de gaten en zorgt ervoor dat je thuisbatterij inspringt op momenten van hoog verbruik. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van (dure) netstroom tijdens deze pieken. Door je grootverbruikers strategisch te spreiden en aan te sturen, helpt een EMS je om het capaciteitstarief te minimaliseren. Dit resulteert in een efficiënter energieverbruik en lagere kosten.

 

VOORDEEL 3:

een EMS optimaliseert je eigenverbruik

Een van de grootste voordelen van een EMS is de optimalisatie van je eigenverbruik. Het systeem zorgt ervoor dat je zo veel mogelijk van je zelf opgewekte stroom gebruikt, in plaats van deze terug te leveren aan het net tegen een vaak laag tarief. Door je energieverbruik te monitoren en aan te passen op basis van de beschikbare zonne-energie en de status van je thuisbatterij, verhoogt een EMS je zelfvoorzieningsgraad. Dit betekent een directe besparing op je energiekosten.

 

VOORDEEL 4:

met een EMS profiteer je van dynamische uurtarieven

Met de opkomst van dynamische uurtarieven wordt energieverbruik een kwestie van timing. De prijzen op de energiebeurs variëren elk uur, en soms zijn ze zelfs negatief. Dit betekent dat je geld kunt verdienen door energie te verbruiken tijdens deze negatieve prijsperiodes. Een EMS maakt het mogelijk om deze complexe tariefstructuren optimaal te benutten. Het systeem volgt automatisch de uurtarieven en past je energieverbruik hierop aan. Het maakt dat je stroom inkoopt wanneer deze het goedkoopst is. Zijn de prijzen hoog, dan verbruik je jouw eigen opgeslagen energie of injecteer je ze terug op het net op het juiste moment en dus aan het juiste tarief. Dat is pas slim!

 

Maximaal besparen met een intelligent energiehuishouden

Lewiz is zo’n slim energie management systeem dat zorgt voor de meest efficiënte en voordeligste samenwerking van jouw zonnepanelen, thuisbatterij en laadpaal. Het kiest altijd en automatisch voor de meest voordelige stroomvoorziening.

Wat de zon met opslag in je batterijen in de zomer doet, doet Lewiz met dynamische uurtarieven in de winter of op minder zonnige dagen. Zo win jij het hele jaar door:

  1.  Lewiz maximaliseert de opbrengst van je zonnepanelen
  2. Lewiz minimaliseert het capaciteitstarief
  3. Lewiz optimaliseert je zelfverbruik en stuurt je batterij en laadpaal optimaal aan
  4. En met een dynamisch uurtarief maakt Lewiz efficiënt gebruik van het voordeligste markttarief, elke dag en elk uur.

Een EMS zoals Lewiz is de sleutel tot een efficiënt en kostenbesparend energiebeheer. Ontdek alle voordelen van ons energie management systeem Lewiz: klik hier voor meer informatie.

Ben je geïnteresseerd in een EMS?
Neem contact op met Omes. We staan klaar om al je vragen te beantwoorden en een persoonlijk voorstel op maat te maken.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de energierevolutie door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. Ontvang als eerste exclusieve inzichten, baanbrekende innovaties en praktische tips voor duurzame energieoplossingen. Onze nieuwsbrief is jouw sleutel tot een groenere, efficiëntere toekomst.

Taalkeuze

Interesse in / voor:

We gaan u zeker niet spammen, beloofd.