Geef je oude zonnepaneleninstallatie een upgrade

Maximaliseer je eigenverbruik met een retrofit omvormer en thuisbatterij.

Straks krijg je een digitale meter of misschien heb je er al een. In elk geval gaan op termijn alle analoge elektriciteitsmeters eruit. Een prima alternatief voor de terugdraaiende teller is de lokale opslag. In plaats van jouw overtollige elektriciteit terug op het net te duwen, sla je die energie op in een batterij. Zo vergroot je het eigenverbruik. Je kan zelfs nog meer rendement halen door je batterij de koppelen aan een energie management systeem, zoals Lewiz. Daarmee speel je in op variabele energietarieven. Je koopt goedkoop in en verkoopt duur. Klinkt goed, hé!

Het goede nieuws is dat dat ook perfect kan met jouw bestaande zonnepanelen. Je hebt alleen een retrofit omvormer of een nieuwe hybride omvormer nodig.

Wat doet een omvormer precies?

Een omvormer zet de gelijkstroom die jouw zonnepanelen opwekken om in de wisselstroom die jouw elektrische apparaten laten werken. Elke zonnepaneleninstallatie heeft er dus minstens één.

Er bestaan verschillende types omvormers. De meest voorkomende is de string-omvormer. Die is perfect voor een set zonnepanelen die allemaal in dezelfde hellinghoek liggen en vrij van schaduw staan. Als er schaduw valt op een deel van je zonnepanelen zijn micro-omvormers een goed alternatief. Dan krijgt elk paneel zijn eigen micro-omvormer en dat laat toe om ze optimaal te gebruiken. Hebben je panelen een verschillende oriëntatie of verschillende hellingshoeken, dan kies je beter voor een power-optimizer.

Het probleem is dat je deze klassieke omvormers niet kan koppelen aan een batterij. Daarvoor heb je een retrofit omvormer of een hybride omvormer nodig. Hieronder leggen we het verschil tussen deze twee oplossingen uit.

 

Wat doet een hybride omvormer?

Een hybride omvormer doet net hetzelfde als een klassieke omvormer, maar maakt het bovendien mogelijk om energie op te slaan in een thuisbatterij. De opgewekte energie die je niet nodig hebt, wordt opgeslagen en kan je gebruiken wanneer er geen zonlicht is of tijdens piekmomenten van energieverbruik. Als je de hybride omvormer bovendien uitrust met slimme aansturing, zoals Lewiz, kan je onder andere schakelen naar de optimale stroombron bij vraag of teruglevering.

 

Waarom is een retrofit omvormer een goede keuze?

Een hybride omvormer vervangt jouw klassieke omvormer, terwijl een retrofit omvormer tussen je oude omvormer en de thuisbatterij komt te staan. Je hoeft je oude string-omvormer dus niet te vervangen en daardoor is een retrofit omvormer een iets goedkopere oplossing om een bestaande zonnepaneleninstallatie te upgraden met een thuisbatterij. Dat werkt zelfs met een analoge meter.

 

Wanneer upgraden naar een thuisbatterij?

Een omvormer gaat gemiddeld 12 jaar mee. Als jouw omvormer stuk gaat, dan is het een goed moment om over te schakelen op een hybride omvormer. Maar natuurlijk hoef je niet te wachten tot je in panne valt. Het kan perfect en goedkoper met een retrofit omvormer. Als je een digitale meter hebt en niet meer geniet van het terugdraaien, dan is het altijd een goed moment om te investeren in een batterij en een energie management systeem. Op termijn doe je daar zeker je voordeel mee.

 

FAQ’s

Wat met mijn groenstroom-certificaten als ik mijn omvormer verander?

Je behoudt het recht op groenestroomcertificaten als je je oude omvormer uitbreidt met een retrofit omvormer of vervangt door een hybride omvormer op voorwaarde dat het maximale AC-vermogen (kVA) van de omvormer gelijk blijft of daalt.

 

Is een
digitale meter
noodzakelijk?

Nee. Een thuisbatterij koppelen aan je klassieke omvormer via een retrofit omvormer kan perfect op een installatie met een analoge meter. Als je een hybride omvormer plaatst, dan raden we je wel een digitale meter aan.

Is er een
AREI-keuring
nodig?

Ja. Als je de omvormer van je zonnepaneleninstallatie vervangt en de beveiligingsautomaat aanpast, dan heb je een nieuwe AREI-keuring van je elektrische binnen installatie nodig.

Wil je minder afhankelijk worden van fluctuerende netstroom prijzen? Ontdek hoe dat kan met onze nieuwste generatie thuisbatterijen met hoge capaciteit en ons energie management systeem Lewiz.

Contacteer ons voor meer informatie.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de energierevolutie door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. Ontvang als eerste exclusieve inzichten, baanbrekende innovaties en praktische tips voor duurzame energieoplossingen. Onze nieuwsbrief is jouw sleutel tot een groenere, efficiëntere toekomst.

Taalkeuze

Interesse in / voor:

We gaan u zeker niet spammen, beloofd.