Laadpalen bij parkings.

Wat zijn de verplichtingen en vooral, wat is het nut ervan?

In Vlaanderen rijden steeds meer elektrische wagens, en dat vraagt om meer laadpunten.
Om aan die vraag te voldoen, heeft de Vlaamse overheid regels ingevoerd over de installatie van laadpalen bij parkings.

Maar wat betekent dit nu concreet?
In deze blog leggen we de verplichtingen uit op een heldere en toegankelijke manier.
Ook geven we tips voor wie nog laadpunten moet installeren.

Waarom zijn deze verplichtingen er gekomen?

De verplichtingen voor laadpunten bij parkings vloeien voort uit de Europese richtlijn over de energieprestatie van gebouwen. Deze richtlijn is bedoeld om de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren en maakt deel uit van de Europese Green Deal. Door de regelgeving om te zetten naar Vlaamse wetgeving, wil de overheid de transitie naar zero-emissietransport ondersteunen. Elektrische voertuigen spelen hierin een belangrijke rol, en voldoende laadpunten zijn een essentiële voorwaarde om deze transitie succesvol te maken.

Hoe werkt de regelgeving?

De Vlaamse regelgeving is ingevoerd om de uitrol van laadpunten te versnellen, zodat we klaar zijn voor de toekomst waarin meer mensen elektrisch rijden. De regels zijn afhankelijk van de grootte van de parking en of het om een bestaande, nieuwe of gerenoveerde parking gaat. Hieronder de belangrijkste punten op een rijtje.

Sinds 11 maart 2021 geldt het volgende:

  • Voor nieuwe woongebouwen met twee of meer parkeerplaatsen is laadinfrastructuur verplicht. Dit geldt ook voor woongebouwen die een ingrijpende renovatie ondergaan en die beschikken over meer dan 10 parkeerplaatsen. Voor bestaande woongebouwen gelden geen verplichtingen.
  • Bij niet-woongebouwen met minder dan 10 parkeerplaatsen moet voor elke plaats laadinfrastructuur voorzien worden. Bij niet-woongebouwen met meer dan 10 parkeerplaatsen moeten minstens twee laadpunten en laadinfrastructuur voor 1 op 4 plaatsen voorzien worden. Dit geldt zowel voor nieuwbouw als bij een ingrijpende renovatie.

Vanaf 2025 moeten bestaande niet-woongebouwen met meer dan 20 parkeerplaatsen ook minstens twee laadpunten hebben.

Misschien ook nog belangrijk: wat is een ingrijpende renovatie?
Wel, een ingrijpende renovatie is de renovatie van een (parkeer-)gebouw, waarbij meer dan 25% van de oppervlakte van de bouwschil gerenoveerd wordt.

 

Deadlines en verplichtingen op een rijtje

De verplichtingen worden in fases uitgerold. Hieronder de belangrijkste deadlines:

  • 1 januari 2025: voor bestaande parkings met meer dan 20 plaatsen moeten minstens 2 laadpunten geïnstalleerd worden.
  • Vanaf 2026 moet minstens 1 op de 10 parkeerplaatsen voorzien zijn van een laadpunt.

Voor nieuwe gebouwen en grootschalige renovaties gelden de regels vanaf de oplevering van het project.

Waarom laadpalen installeren?

De overheid stelt dus bepaalde verplichtingen rond laadpunten op je parking. Verplichtingen zijn nooit leuk, maar het installeren van laadpunten op je parking biedt wel degelijk voordelen:

  • Klantvriendelijkheid: voorzie je laadpunten voor klanten, dan maak je je bedrijf of publieke parking aantrekkelijker voor bezoekers met een elektrische wagen.
  • Klaar voor de toekomst: de vraag naar laadpunten zal blijven toenemen. Wie nu al investeert, is klaar voor de toekomst en loopt voor op concurrenten of is al in orde met de regelgeving.
  • Gebruiksgemak: werknemers of klanten en bezoekers kunnen hun auto opladen terwijl ze aan het werk zijn of aan het shoppen.
  • Kostenbesparing: elektrisch rijden kan, afhankelijk van de energieprijzen, voordeliger zijn dan rijden op benzine of diesel.
  • Duurzaamheid: door laadpalen te voorzien, draag je bij aan de verduurzaming van het wagenpark.

    Tips voor bedrijven en bouwpromotoren

    Als je verplicht bent om laadpunten te installeren, is het verstandig om goed voorbereid te zijn.
    Hier zijn enkele tips:

    Kies voor schaalbaarheid

    Zelfs als je in eerste instantie maar één laadpunt hoeft te plaatsen, kan het verstandig zijn om de infrastructuur voor meerdere laadpunten meteen aan te leggen. Zo ben je klaar voor toekomstige uitbreidingen zonder grote extra kosten.

    Ga in zee met een betrouwbare leverancier

    Kies voor kwalitatieve laadpalen die zowel veilig als efficiënt zijn.

    Omes werkt met laadpalen van Alfen en BLITZ, twee geavanceerde en robuuste oplossingen. De laadpalen van Alfen zijn compact en beschikbaar als enkel of dubbel oplaadpunt, met slimme functies voor optimaal gebruik. BLITZ biedt ook een compact, enkel of dubbel design oplaadpunt, dat compatibel is met elk automerk en toekomstige technologieën. Bovendien levert Omes laadpleintechnologie op basis van het Smart Charging Network (SCN), waarmee het beschikbare vermogen efficiënt verdeeld wordt over de laadpalen.

    Ontdek onze laadpuntoplossingen voor parkeerterreinen met laadpleinen

    Informeer je gebruikers

    Laat werknemers en klanten weten dat ze hun elektrische auto bij jou kunnen opladen. Dit kan een mooie troef zijn om nieuwe klanten aan te trekken of personeel te motiveren.

      Afhankelijk van de grootte van de parking ben je dus verplicht om laadpunten te installeren. Moet jij laadpalen plaatsen? Begin op tijd, kies voor kwaliteit en zorg dat je klaar bent voor de deadlines van 2025 en 2026.

      Wil je alle details van de verplichtingen voor laadpunten bij parkings nalezen? Dan verwijzen we graag naar de site van de Vlaamse Overheid.

       

      Op zoek naar laadpuntoplossingen?
      Omes brengt je in 5 stappen naar de ultieme laadpaalinfrastructuur. Ontdek het hier.

      Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

      Blijf op de hoogte van de energierevolutie door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. Ontvang als eerste exclusieve inzichten, baanbrekende innovaties en praktische tips voor duurzame energieoplossingen. Onze nieuwsbrief is jouw sleutel tot een groenere, efficiëntere toekomst.

      Taalkeuze

      Interesse in / voor:

      We gaan u zeker niet spammen, beloofd.